Activatie van je website


Zoals er gezien is op de pagina over hoe het web werkt, dien je te beschikken over een domein (adres) zodat mensen je website kunnen bereiken. Op een of andere manier dien je dus een domein jouwnaam.com of bedrijfsnaam.com te creëren. Meestal wordt de aanschaf van een adres verzorgd door de firma waar je mee samen werkt, als je daar tenminste voor kiest. In deze cursus wordt er onderscheid gemaakt tussen gratis domeinen en betaalde domeinen.

De keuze met wie je in zee gaat is ook bepalend of je zelf een volledige website zal kunnen bouwen, ofwel afhankelijk bent van voorgedefiniëerde templates. Een template is een kant-en-klare webpagina waar je heel eenvoudig jouw tekst kan invoegen, maar waar je zelden veel kan doen aan de opmaak.

Welke keuze er ook gemaakt wordt, ze moet doordacht zijn, omdat je meestal direct voor een jaar lang betaalt zonder de mogelijkheid om je geld terug te krijgen.


Gratis domeinen

Er zijn verschillende manieren om aan een gratis domein te komen. Je kan lid worden van een bestaande site, wat dan wel weinig mogelijkheden biedt om zelf een ontwerp te maken, of je kan een host zoeken die gratis een deel van zijn server in bruikleen stelt.


Gratis - met voorgedefiniëerde opmaak

De eerste manier om een gratis site op te richten is door een account aan te maken op een bestaande site. Zo een site kan voor verschillende doeleinden opgericht zijn. Het kan bijvoorbeeld een verzameling zijn van kunstenaars, grafici, enz. Soms geven deze sites de mogelijkheid om zelf een thema te kiezen, vaak werk je met voorgedefiniëerde thema's.

Deze sites hebben als gemeenschappelijk kenmerk dat zij wel hun eigen domein behouden en dat ze jouw naam daar voor of achter plaatsen. Je zal dan dus een webadres krijgen als jouwnaam.deviantart.com, jouwnaam.wordpress.com, cargocollective.com/jouwnaam, jouwnaam.weebly.com.

Kies je voor een van deze sites, dan hoef je de rest van de cursus niet te lezen, tenzij je met code in contact komt. Je volgt beter de uitleg die de site van jouw keuze geeft. Over de website Weebly worden er in Vormingplus Limburg (België) ook extra lessen gegeven. Klik hier voor info.


Gratis - met een eigen opmaak

De tweede manier is door een host te zoeken die gratis (een deel van) zijn server aanbiedt. Deze server is dan leeg, er is geen website: je dient vanaf niets te beginnen en je site zelf online te plaatsen. Het grootste nadeel van een gratis host is dat je meestal geen eigen webadres krijgt, enkel maar een voorvoegsel, zoals bijvoorbeeld jouwnaam.hostingsite.com. Hierdoor is het webadres slechts half van jou, ook al heb je veel te zeggen over het uiterlijk van jouw site.

Nog een ander nadeel is dat deze sites behoorlijk traag kunnen zijn. Zij zijn dus niet geschikt voor websites met veel bezoekers of websites met veel afbeeldingen.


Betalende webadressen

Als je betaalt voor je webadres heb je natuurlijk ook de meeste controle over het eindresultaat. Als je betaalt dan krijg je normaal gezien een volledig eigen domein, dus jouwnaam.com. Ook als je betaalt voor een webadres heb je onderscheid: ofwel host je zelf je site, ofwel huur je een plaatsje op een server bij een bedrijf.


Eigen domein, eigen server

Je kan je domein aankopen, en dat dan zelf doorverbinden naar je eigen server of computer. Topleveldomeinen zoals .com, .org, .edu, .be en .nl worden beheerd door bepaalde organisaties. Voor .be is dat www.dnsbelgium.be en voor .nl is dat www.sidn.nl.

De registratie van een domeinnaam kan via verschillende bedrijven, genaamd registrars. Voor een overzicht van de registrars van een .be kan je terecht op www.dnsbelgium.be/whois/findRegistrars en voor een .nl kan je terecht op www.sidn.nl/nc/over-nl/registrar-zoeken/registrars-alfabetisch/

Voordat je beslist om zelf een website te hosten dien je na te kijken of je ISP (Internet Service Provider) dat toelaat. De ISP is het bedrijf waar je je bij aangesloten hebt om een internetverbinding te krijgen, zoals Belgacom of Telenet. Het zelf hosten van websites optie is vooral weggelegd voor bedrijven die beschikking hebben over een eigen computerdienst. Internet voor thuisgebruik is zelden geschikt om een site te hosten. Omwille van deze redenen gaan we niet dieper in op deze optie.


Eigen domein, gehuurde server

De beste oplossing voor particulieren en kleine bedrijven is om een domein aan te kopen en de website te plaatsen op een server die bij een groter bedrijf gehuurd wordt. Veel bedrijven spelen hier op in. Zij kopen de domein voor jouw aan, en linken die direct met hun server. Zo hoef je de registratie niet zelf te doen. Alles wat je dan nog moet doen is één of meerdere webpagina's op hun server plaatsen.

Je ziet ook dat sommige bedrijven uit de tekst over gratis hosten hier opnieuw vermeld worden. Zij bieden dan zowel een gratis als een betalende dienst aan.

Deze bedrijven staan ook blijvend in voor de hardware. Mocht er iets mis lopen met hun servers, dan zullen zij dat zo spoedig mogelijk oplossen. Meestal beschikken zij ook over een backup zodat er geen gegevens verloren gaan.

Deze cursus wordt op dit moment gehost door One.com. Toen het nodig was om deze site op te richten hebben wij eerst een zoekopdracht uitgevoerd naar wat goede hosts waren. Bij One.com waren wij zeer tevreden over de service, dus daar werken wij sindsdien mee verder. En dat zullen we doen zo lang de service goed blijft. Wil je ook bij hen een site wil hosten, vraag het even aan ons? Als je werkt met referenties van One.com, dan krijg je gratis drie extra gigabites opslagruimte op hun servers.