Tijdens het verplaatsen van elementen nemen die elementen een bepaalde positie ten opzichte van elkaar in. Wil je bijvoorbeeld een muur tegen een andere muur plaatsen, of een deur mooi in een opening plaatsen, dan moeten alle onderdelen mooi tegen elkaar geplaatst worden. Er zijn verschillende mogelijke combinaties waarmee je kan werken, maar ze hebben allemaal gemeen dat je interessante punten zoekt waar je gemakkelijk mee kan werken.
TIP: als je gaat verplaatsen in het gemakkelijker als de te verplaatsen voorwerpen groepen of componenten zijn. Als je dat niet doet, dan moet je met het selectiegereedschap alle gewenste onderdelen selecteren.
In dit voorbeeld worden er twee kubussen getekend. Zij staan nu langs elkaar, maar dienen boven elkaar komen te staan:
Verplaatsen doe je zoals we reeds geleerd hebben: Je klikt eerst op het ene punt, je verplaatst de muis naar waar het object moet komen te staan, en daarna klik je opnieuw om het object los te laten.
Wil je de objecten mooi op elkaar plaatsten, dan klik je niet zomaar op een punt. Je klikt op een bruikbaar punt. Daar denk je best even over na voordat je ergens klikt. Hier zal dat één van de hoekpunten zijn van de tweede kubus. Als je daar boven hangt krijg je al een bericht Endpoint in Group. Klik op één van de onderste hoekpunten.
(Herinner je dat je de muisknop ondertussen los mag laten.) Als je daarna met de muis beweegt, zal die tweede kubus de muis volgen. Je mag ondertussen ook het beeld bewegen; zowel met de muis als even met de gereedschappen in de werkbalk. SketchUp onthoudt wat je aan het verplaatsen was.
Beweeg met de muis naar de bovenzijde van de andere kubus. Meer exact naar de plaats waar het punt dat je met de muis vast hebt moet komen staan. Als dat punt bereikt is klik je opnieuw. Ook hier geeft SketchUp informatie over het punt waar je met de muis boven zweeft:
De meest voorkomende fout is dat men naar willekeur ergens klikt. Maar dan weet SketchUp niet correct waar je je object wenst te plaatsen. Houd altijd in gedachten dat er door het werken met hoekpunten het beste resultaat te bekomen is.
In de volgende situatie is er een kleiner blokje dat in het midden op de kubus geplaatst dient te worden. Dit kan op een identieke manier, maar nu wordt het hoekpunt niet gebruikt. In plaats daarvan wordt het midden van een lijn gebruikt. Beweeg met het verplaatsingsgereedschap boven een lijn totdat de melding Midpoint of Midpoint in Group verschijnt:
Daar klik je, en je begint de muis te verplaatsen. Het object volgt mee. Je beweegt naar de plaats waar het punt dat je met de muis vast hebt terecht dient te komen.
In dit voorbeeld willen wij dat het kleine object midden op het grote object staat. Dus je beweegt naar het midden van de grote kubus. Zodra opnieuw de melding Midpoint of Midpoint in Group verschijnt, klik je. De twee objecten staan dan correct.
Wat nu als we in plaats van hoekige elementen eens ronde elementen gebruikten? Op het eerste zicht lijkt dit moeilijker, maar met de uitleg van de basisprincipes van SketchUp in het achterhoofd, weet je dat dit identiek hetzelfde is.
Elk rond onderdeel, elke cirkel in SketchUp bestaat uit een aantal kleine lijntjes. Om ronde elementen ergens op te plaatsen, selecteer je het meest uiterste punt. Dit is soms even zoeken.
Zodra je dit punt gevonden hebt kan je dat naar de gewenste positie op het andere object plaatsen. Dit kan het hoekpunt zijn;
of het middelpunt;
Om ronde elementen tegen twee zijden te positioneren, dien je twee keer te verplaatsen: eerst plaats je het op de kubus, daarna verschuif je het nogmaals zodat het de zijkant raakt. Je krijgt het bericht On Edge of On Edge in Group:
Dit is dan het eindresultaat:
Omgekeerd is het identiek: onthoud dat een cirkel uit heel kleine onderdeeltjes bestaat. Je gebruikt een interessant punt van de kubus waar je met het verplaatsingsgereedschap klikt. Hier zullen we het midden gebruiken:
Je verplaatst met de muis totdat het punt dat je vast hebt op een ander correcte punt ligt. Meestal is dat één van de uiterste punten op de cirkel. Ook dit kan soms even zoeken zijn:
Als je daar klikt, dan staat je object correct. Voor een ingewikkelde constructie kan het voorkomen dat je nog eens een beetje naar voren of achter moet verplaatsen. (Bijvoorbeeld als je blok veel groter is dan de cilinder. De oefening van de Griekse tempel is daar een voorbeeld van.)
Dit wordt hier aangehaald omdat het zeer nauw aansluit bij het correct plaatsen van objecten.
En wel... Dit is bijna onmogelijk. Als de situatie zich voordoet dat je een object op een rond vlak dient te tekenen, dan ben je haast verplicht om tijdelijke lijnen te trekken. Eén van de mogelijkheden is om bijvoorbeeld een vlak te tekenen vertrekkende van de twee uitersten op de cirkel:
Je doet dit door op het ene uiterste punt te klikken, en daarna op het andere uiterste. Met het gereedschap Push/Pull kan je dan een volume geven aan dit vlak, en dit naar de andere richtingen uitbreiden.
Dit vraag even oefening, en iedereen ontwikkelt zijn eigen voorkeursmethode.