Oefening rubberbootje p3


Op pagina 1 werd een boot uitgetekend en op pagina 2 werd dit bootje afgewerkt. Deze pagina geeft de kans om zelf even te experimenteren op de roeispanen.

Teken deze roeispaan langs je model van de boot en langs Sophie om een beeld van de verhoudingen te houden.

Oefening rubberbootje

Je zou roeispanen kunnen zoeken op het 3D Warehouse, rechtstreeks uit SketchUp. Dit kan met het palet Components dat je kan activeren in het menu Window -> Components.

Het 3D Warehouse bereiken in SketchUp

Begin met een lijn

Omdat we hier met een buis zullen werken, raadt de auteur aan om met een lijn te beginnen, die de volledige lengte van de buis van de roeispaan aangeeft. Dit is een handig hulpmiddel om naar terug te kijken tijdens het werken.

Plaats op het uiteinde van deze lijn een cirkel die de dikte van de buis aangeeft.

Oefening rubberbootje

De buis tekenen en spits laten toelopen

Rek het uiteinde van deze buis uit over een klein eindje met het gereedschap Push/Pull. Op het voorbeeld is getoond dat er een kleine verdikking voorkomt op het einde. Gebruik dus het gereedschap Offset om de cirkel hier iets groter te maken.

Oefening rubberbootje

Rek de kleine cirkel uit met Push/Pull tot op de plaats waar de eerste zwarte onderbreking komt en klik daar. Rek daarna verder uit met Push/Pull terwijl je de controltoets inhoudt en klik op de plaats waar de eerste zwarte onderbreking stopt. Door het inhouden van de controltoets (Mac: Option of Alttoets) heb je een kopie van je cilinder gemaakt. Dit is handig als we nadien kleur willen aanbrengen. Trek de cilinder verder uit met Push/Pull terwijl je de controltoets (Mac: Option of Alttoets) inhoudt tot op de plaats waar het volgende zwarte deel begint en klik daar.

Op dit volgende zwarte deel is er opnieuw een verdikking. Maak deze opnieuw met het gereedschap Offset, en beweeg met de muis naar de eerdere verdikking zodat beide even groot zijn.

Oefening rubberbootje

Rek de kleine cirkel uit met Push/Pull tot op het punt waar de versmalling zal beginnen. Hierdoor is het volledige deel van de buis getekend. Met Push/Pull worden nu de twee verdikkingen een klein beetje dikker gemaakt, zodat het geen platte schijven blijven.

Oefening rubberbootje

Wat nu nog rest is de punt spits toe laten lopen. Tijdens het maken van het bootje hebben we een manier gezien om kegels te tekenen met het gereedschap Scale. Het is mogelijk om dit hier ook toe te passen. Het nadeel is dat je hiermee nooit een echte punt kan creëren.

In dit soort van vraagstukken komt de lijn van pas waarmee begonnen was. Ze duidt exact aan waar de top van de buis zal liggen. Teken van elk onderdeel van de cirkel een lijn naar het uiteinde van de basislijn.

Oefening rubberbootje

Zo eenvoudig is een scherpe punt getekend. Je kan met de methode die we voor de kegels gezien hebben alle lijnen Soft en Smooth maken. Let er dan enkel op dat de basislijn niet mee onzichtbaar gemaakt wordt. Als je nog ooit aanpassingen wilt doen, dan moet deze zichtbaar zijn.

Maak van deze buis een gewone groep zodat dit onderdeel als voltooid beschouwd kan worden.

De methode gebruikt onder dit hoofdstuk is eenvoudig, maar laat wel wat afval na. Met afval worden alle vlakken en lijnen bedoeld die achterblijven, maar geen functie hebben. Zij zitten echter binnenin de buis, en dat gebeurt regelmatig. deze vlakken en lijnen storen niet, dus mogen blijven, of je kan ze handmatig opruimen.


Het plaatje: los tekenen, dan er tegen kleven

Waar moet het plaatje tegen deze roeispaan gezet worden?

Gemakkelijker is om het plaatje eender waar te tekenen, en nadien juist te plaatsen. Teken een rechthoek, en teken daar op het profiel op van de roeiplaat. Zorg dat dit profiel symmetrisch uitgevoerd wordt, desnoods door enkele tijdelijke lijnen te plaatsen (herinner je de pagina hulpconstructies).

Oefening rubberbootje

Selecteer nu dit volledige plaatje. Neem met het gereedschap Move het midden van de onderkant vast, en plaats dit tegen de top van de buis.

Oefening rubberbootje

Het plaatje staat nu recht op de as van de buis tot tegen de eerste verdikking. Je kan het er nu zeer gemakkelijk inschuiven met het gereedschap Move. Daarna kan je ook al de hoeken verwijderen.

Oefening rubberbootje

Ten slotte weet je ook al dat dit vlak in het midden staat. Geef het daarom een kleine dikte met Push/Pull. Doe dit in beide richtingen even veel zodat het plaatje in het midden van de buis blijft staan.

Als dit voltooid is, maak dan een groep van het plaatje.


De roeispaan als component

De roeispaan is voltooid: er is een buis en een plaatje om mee te roeien. Deze twee groepen moeten nu nog eens samengevoegd worden tot een geheel. Want: als je de buis verplaatst, wil je dat het plaatje mee volgt, en omgekeerd.

Zoals bij de zitbanken en handgrepen reeds uitgelegd is er de keuze tussen een groep maken of een component maken. Ook in het geval van deze roeispaan is een component beter geschikt: je zal er meerdere gebruiken, en als je er één wijzigt, dan wil je dat alle aanwezige roeispanen hetzelfde blijven.

Selecteer dus beide groepen, en maak er een component van, genaamd Roeispaan.


Het juist plaatsen van de roeispanen

Om de roeispanen in het bootje te leggen, is zowel het gereedschap Move als Rotate noodzakelijk.

Er zijn twee dingen waar je op dient te letten:

Oefening rubberbootje

Als de roeispanen getekend zijn kan Sophie verwijderd worden en kan je verder naar pagina 4 waar de afwerking gebeurt en waar de boot in het water geplaatst wordt.